مهندس کشاوری و هرآنچه باید بدانید
پیشبینی میشود که تا سال 2050، جمعیت انسان روی کرهی خاکی به بیش از 9 میلیارد نفر برسد. تأمین غذای مورد نیاز این جمعیت عظیم یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی بشر است. بنابراین، تعداد آگهیهای استخدام مهندس کشاورزی تهران روزبهروز بیشتر میشود .
بهرهبرداری بیرویه از زمینهای کشاورزی، مصرف بیش از اندازهی سموم و کودهای شیمیایی و آلودگیهای زیستمحیطی، بسیاری از زمینهای کشاورزی را غیر قابل استفاده ساخته است. به علاوه، مشکلات دیگری مثل بحران آب و گرمایش جهانی، راندمان کشاورزی سنتی را بسیار پایین آورده و هزینههای کشاورزی را افزایش دادهاند.
در چنین شرایطی مهندسین کشاورزی میتوانند با مکانیزه کردن کشاورزی و استفاده از روشهای علمی برای افزایش بازدهی تولید، به کمک کشاورزان، دولتها و مردم بیایند.در این مقاله میخواهیم در رابطه با گرایشهای مختلف رشته مهندسی کشاورزی، شرایط استخدام و بازار کار مهندس کشاورزی صحبت کنیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
معرفی رشته مهندسی کشاورزی
خیلی از مردم تصور میکنند که مهندسی کشاورزی فقط به کشت، داشت و برداشت محصولات زراعی و باغی میپردازد اما مهندسین کشاورزی روی مسائلی مثل تولید پارچههای کتانی یا طراحی بستهبندی مواد غذایی نیز کار میکنند.
سازمانهای دولتی برای حاصلخیز نگه داشتن خاکها نیاز به استخدام مهندس کشاورزی دارند زیرا بهرهبرداری بیرویه از این زمینها، سبب فرسایش زمینها و تهی شدن منابع غذایی میشود. این مهندسین باید روشهایی برای صرفهجویی در مصرف آب مورد نیاز برای کشاورزی پیدا کنند زیرا بزرگترین بحرانی که انسان در دهههای آینده تجربه خواهد کرد، بحران بیآبی است. وظیفهی سنگین سیر کردن خیل عظیم جمعیت بشر در سالهای آینده بر دوش مهندسین صنایع غذایی و مهندسین کشاورزی قرار دارد و کسانی که به عنوان مهندس کشاورزی مشغول به کار میشوند، باید روشهایی را برای بازدهی بالای زمینهای کشاورزی توسعه دهند.
تحصیلات مورد نیاز برای استخدام مهندس کشاورزی
حداقل مدرک تحصیلی مورد نیاز برای جذب مهندس کشاورزی، لیسانس مهندسی کشاورزی است. این رشته شامل گرایشهای زیر است:
علوم و صنایع غذایی
موضوع اصلی این رشته، مطالعهی خواص فیزیک-شیمیایی محصولات کشاورزی و مواد غذایی، به منظور انتخاب بهترین روش جمعآوری، فراوری، تکمیل، بستهبندی، نگهداری و حمل است. فارغالتحصیلان میتوانند به عنوان مدیر واحدهای صنعتی، کارشناس متخصص در امور برنامهریزی، آموزشی و تحقیقاتی یا کارشناس فنی جهت مدیریت خط تولید، مشغول به کار شوند.
گیاه پزشکی
گیاهان هم مانند انسانها و حیوانات، بیمار میشوند. در واقع تعداد بیماریهای گیاهی شناخته شده، بسیار بیشتر از تعداد بیماریهای انسانی یا حیوانی شناخته شده است زیرا انسان از گونههای بسیار متعددی از گیاهان برای کشاورزی و تولید غذا، به عنوان گیاهان زینتی یا به عنوان گیاهان دارویی، استفاده میکند.
گیاهپزشکان مسئول مطالعهی بیماریهای گیاهی، تشخیص این بیماریها در محصولات کشاورزی و ارائهی راهکارهایی برای برطرف کردن این بیماریها هستند.معمولا، وزارت جهاد کشاورزی نیازمند استخدام مهندس کشاورزی گرایش گیاه پزشکی است. البته خود گیاهپزشکان نیز میتوانند یک مطب برای خود راه بیاندازند.
آبیاری و زهکشی
منظور از آبیاری و زهکشی، کاربرد مصنوعی آب در زمینهای کشاورزی و کاهش هدررفت آب است. بعضی از زمینها، پیش از اینکه بتوان از آنها برای کشاورزی استفاده کرد نیازمند زهکشی هستند ولی بعضی زمینها زهکشی مناسبی دارند اما انجام زهکشی مصنوعی در آنها باعث افزایش بازدهی تولید و کاهش هدررفت آب میشود. در کشور ما، معمولا فقط وزارت جهاد کشاورزی، سازمان حفاظت محیط زیست و بعضی دیگر از سازمانهای دولتی، نیاز به جذب گرایش آبیاری و زهکشی دارند.
توسعهی روستایی
گرایش توسعهی روستایی فقط در دو مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی ارائه میشود. منظور از توسعهی روستایی، بهبود کیفیت زندگی و اقتصادی افراد ساکن روستاها است. روستاها نقش اصلی را در کشاورزی دارند و اگر روستاها به دلیل توسعهنیافتگی، خالی از سکنه شوند، ضربهی جبرانناپذیری به کشاورزی کشور وارد میشود. بنابراین، خیلی مهم است که با توسعهی روستایی، جمعیت را که عمدتا کشاورز هستند، در این نواحی حفظ کرد. تنها سازمانهای دولتی نیازمند فارغالتحصیلان گرایش توسعهی روستایی هستند.
حشره شناسی
این گرایش نیز تنها در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد ارائه میشود. همچنینحشرهشناسی در مهندسی کشاورزی اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا اکثر آفات کشاورزی، حشرات هستند. حشرات یا به صورت مستقیم به گیاهان آسیب میزنند یا میتواند حامل بیماریهای مختلف باشند. البته از بعضی حشرات مثل کفشدوزک نیز میتوان برای مقابلهی بیولوژیک با آفات و و بیماریهای گیاهان استفاده کرد و بعضی از حشرات نیز با همزیستی با گیاهان یا گردهافشانی، بازدهی کشاورزی را افزایش میدهند.
استخدام مهندس کشاورزی گرایش باغبانی
یکی از محبوبترین و گستردهترین گرایشهای رشتهی مهندسی کشاورزی، گرایش علوم باغبانی است. پرورش محصولات باغی و گلخانهای مثل میوه و سبزیجات و گیاهان زینتی در حوزهی علوم باغبانی قرار دارند. بعضی از سازمانهای دولتی و خصوصی نیازمند استخدام مهندس کشاورزی گرایش باغبانی هستند اما معمولا کسانی این رشته را انتخاب میکنند که قصد دارند کسبوکار خودشان را راهبیاندازند.
این گرایش در مقطع کارشناسی ارائه میشود و خودش شامل زیرگرایشهای متعددی شامل میوهکاری، سبزیکاری، گیاهان دارویی، محصولات باغبانی و بیوتکنولوژی، گیاهان زینتی، فیزیولوژی و اصلاح گیاهان دارویی، ژنتیک مولکولی محصولات باغبانی و فیزیولوژی و اصلاح درختان میوه است.
استخدام مهندس کشاورزی گرایش خاک شناسی
گرایش علوم خاک در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی ارائه میشود. مهندسین علوم خاک، ویژگیهای فیزیکو-شیمیایی و زیستشناختی خاکها و نیز، مشکلات و کمبودهای آنها را مطالعه میکنند. سازمانهای دولتی مثل وزارت جهاد کشاورزی نیازمند استخدام مهندس کشاورزی گرایش خاک شناسی هستند. البته مراکز تحقیقاتی خصوصی نیز وجود دارند که فارغالتحصیلان این رشته را جذب میکنند. امروزه، آزمایشگاههای خاکشناسی، تقریبا در تمامی شهرهای کشور دیده میشوند.
متاسفانه میزان استخدام فارغالتحصیلان گرایشهای اصلاح نباتات و اقتصاد کشاورزی در ایران و به خصوص سازمانهای دولتی بسیار پایین است.
بازار کار و آینده شغلی مهندسان کشاورزی چگونه است؟
میرود که در دهههای بعدی، نیاز شدیدی به مهندسین کشاورزی وجود داشته باشد و تعداد آگهیهای استخدامی در این رشته بالا برود.البته میزان رشد بازار کار گرایشهای مختلف تفاوتهای چشمگیری با هم دیگر دارند. برای مثال، گرایشهای مهندسی صنایع غذایی و مهندسی ماشینآلات کشاورزی از بازار کار بهتری در مقایسه با گرایشهای حشرهشناسی یا هواشناسی کشاورزی برخوردار هستند.
برای مشاهده آگهیهای استخدامی روز میتوانید به سایتهای استخدامی مانند جاب ویژن مراجعه کنید و برای بهترین موقعیتهای شغلی مهندسی کشاورزی رزومه خود را ارسال نمایید.